De zwembroek of bikini kan binnenkort weer aan, want het zwemseizoen start 1 mei 2023. Lees het onderstaande persbericht van de Gemeente Dijk en Waard waarin duidelijk staat waar je oa de zwemwaterkwaliteit in Dijk en Waard kunt controleren.
De DOP hoopt op mooi weer zodat iedereen weer heerlijk kan gaan zwemmen.
Persbericht
Het zwemseizoen begint weer
Ben je van plan om lekker te gaan zwemmen in natuurwater? Kies dan voor één van de officieel aangewezen zwembaaien of strandjes in Geestmerambacht, Park van Luna of de Noorderplas. Hier kan je veilig zwemmen.
In Nederland loopt het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode laat de provincie Noord-Holland de officieel aangewezen zwemwaterlocaties controleren op waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid. Hier kun je veilig zwemmen totdat er op de borden staat dat de waterkwaliteit
onvoldoende is. Let dus bij elk bezoek goed op of er op dat moment een waarschuwing, een negatief
zwemadvies of zwemverbod geldt.
Wat zijn officiële zwemlocaties?
De officiële zwemlocaties zijn te herkennen aan de grote lichtblauwe informatieborden. Binnen de ballenlijn is het water vaak niet dieper dan 1.40 meter. Officieel aangewezen zwemplekken worden regelmatig gecontroleerd. Alleen als de actuele waterkwaliteit onvoldoende is dan wordt dit aangegeven op een bord onder het algemene informatiebord dat op de zwemlocaties staat. Deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen. De website https://www.zwemwater.nl/ of de app Zwemwater geeft een actueel overzicht van de waterkwaliteit per locatie.
Altijd wel een plek om te zwemmen
Is er een locatie waar zwemmen wordt afgeraden, dan zijn er gelukkig nog voldoende andere locaties over in de recreatiegebieden waar je wel veilig kan zwemmen.
Geen toezicht op zwemmers
Bij de zwembaaien en de strandjes is geen toezicht aanwezig voor zwemmers. Let daarom goed op
jezelf en op de kinderen.
Zwemmen in open water niet zonder risico!
Buiten de officieel aangewezen zwemlocaties ontbreekt het inzicht in de veiligheidssituatie en wordt zwemmen daarom afgeraden. Naast het feit dat er geen controles plaatsvinden, kunnen er gevaren
zijn die je vooraf niet goed kunt inschatten. Veel recreatieplassen zijn afgegraven en door de diepte van de plassen komen koude stromingen voor. Onderkoeling en kramp liggen op de loer. Soms is het dan lastig of zelfs onmogelijk om nog verder te zwemmen.
Brug- of steigerspringen
Van een brug, de kant, een steiger of boot springen is niet alleen gevaarlijk, maar ook nog eens
verboden. Stel dat er onverwachts een boot aan komt, de bodem toch iets minder diep is, of er ligt
een scherp voorwerp in het water. Dan kan het zorgen voor ernstige verwondingen, doe het dus niet.
Veilig zwemmen heb je zelf in de hand.